Listopad 2017

Bác tety Milušky

16. listopadu 2017 v 9:03 | Ibo Erni
Ingredience:
3 vařené brambory
1 syrovou bramboru (přibližně stejně velké)
1 hlavičku česneku
sůl, majoránku
1 vejce
2 dcl. oleje
3/4 kg hl. mouky
droždí
přibližně 1/2 l. mléka


Brambory najemno nastrouháme, postupně přidáme všechny
ingredience, těsto smícháme, vylijeme na pekáč a posypeme
nemletým mákem.
Pečeme dozlatova.
DOBROU CHUŤ

Plněná jablíčka

14. listopadu 2017 v 15:07 | Ibo Erni
kolojt
Ingredience:
4 velká jablka
1 vanilkový puding
3 lžíce cukru krupice
1 tvaroh ochucený
4 ks dětských piškotů
mletou skořici

Jablko rozřízneme na polovinu. Pokud ihned potřeme
rozkrojené jablko citronem, nezhnědne. Tvořítkem
na kuličky vykrajujeme po kouscích dužinu jablka
tak dlouho, až je uvnitř větší dutina. Vykrájenou dužinu
zbavíme jader. Do hrnce nalijeme půl litru vody, osladíme cukrem,
přisypeme pudingový prášek a kousky jablka.
Pomalu zahříváme, za stálého míchání vaříme
4 minuty. Puding vlijeme do otvoru jablka a necháme vychladit.

Z odkrojků jablka vytvoříme ozdobu na talíř a přidáme tvaroh.
Do středu talíře posadíme jablíčka s pudingem,
posypeme skořicí a ozdobíme piškorem.

DOBROU CHUŤ

Brandy Blazer

14. listopadu 2017 v 14:28 | Ibo Erni
hhhh

Ingredience:
7 g. mleté kávy
2 cl. oříškového likéru
2 cl. brandy
1 lžička cukru krupice
1 lžička moučkového cukru

Okrakj sklenice namočíme v trošce koňaku
a hned obalíme v krupicovém cukru, až se vytvoří krusta.
Připravíme si 5 cl. silné horké kávy a opatrně ji
nalijeme do sklenice. Přilijeme 2 cl brandy,
2 cl oříškového likéru a osladíme lžičkou moučkového
cukru.
Tento horký nápoj nás rychle vzpruží,
zahřeje a přispěje k dobré náladě.

DOBROU CHUŤ

Špenátový nákyp

13. listopadu 2017 v 12:02 | Ibo Erni
špenatovynakyp

Ingredience:
250 g. špenátu
4 vejce
5 lžic krupičky
80 ml. mléka
30 g. másla
sůl, pepř
1 stroužek česneku
200 g. mozzarely.

Krupičku zalít mlékem a rozehřátým máslem,
zamíchat a nechat 20 minut stát.
Do směsi vmícháme žloutky, sůl, pepř, utřený česnek,
špenát a sníh z bílků.
Těstem naplnit koláčovou formu vyloženou pečícím
papírem, vložíme do předehřáté trouby
a zvolna pečeme cca 20 až 30 minut.
Pak pokrýt plátky mozzarely a ještě 5 minut zapékat

DOBROU CHUŤ

Paella s kuřecím masem

13. listopadu 2017 v 11:37 | Ibo Erni
Paella

Ingredience:
250 g. rýže
300 g. kuřecího masa
100 g. krevet
2 papriky
4 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
100 ml. bílého vína
800 ml. drůbežího vývaru
šťáva z jednoho citronu
4 lžíce oleje
sladká paprika, sůl, pepř.

Na oleji opéct nakrájené maso cibuli a česnek.
Posypat paprikou, zalít trochou vývaru a vmíchat propláchnutou rýži.
Osolit, opeořit, zalít vývarem a vínem a dusit
pod pokličkou téměř doměka. Potom vmíchat nakrájené
papriky a rajčata, obložit krevetami, pokapat citronovou
šťávou a zapéct.

DOBROU CHUŤ